JAPON GÜCÜ - Retro Art Custom'dan kawasaki er5 cafe racer

Kasım 13, 2017




Bu makalemizde Retro Art Custom tarafından en ince ayrıntılarına kadar düşünülüp, özenle yapılan bir motosiklete yer vermek istedik. Kendisi güçlü bir Japon: Kawasaki Er5 . Yapılan değişiklikleri ve bu tasarımın arkasındaki hikâyeyi Retro Art Custom’un  sahibi Serkan ÜNVERDİ’nin  kendisinden dinleyelim.




Motosikletin sahibi Aksel Çulha, sipariş üzerine istenilen tarz ve ihtiyaçlar doğrultusunda yaptım. Müşterim yeni ehliyet yasaları gereği yaşı ve ehliyet sınıfındaki KW (hp) gücü değeri olarak üst sınırda ki Kawasaki Er5 modelini tercih etmiş. Bana geldiğinde ise bu motorun kişiselleştirilmesini istediğini belirterek internetten örnek bir kaç fotoğrafla birlikte geldi. Ancak gösterdiği örnek resimlerdeki motosiklet estetik olarak göze hoş görünse de geometrik mukavemet olarak riskliydi(Makine mühendisiyim). Onun yerine motosikletin orijinal şasi yapısını ve mukavemetini bozmayacak başka fikirler önerdim. Akabinde motosikletin tarz olarak Cafe racer tarzını yansıtmasını istediğini ancak gerektiğinde iki kişilik olmasını istediğini belirtti. Buna da kafamızda çözüm ürettikten sonra müşterimin bütçesi doğrultusunda işe koyulduk.




Tasarım olarak donör motorun şasi ve depo yapısından dolayı neoretro bir tasarım olacaktı. Ayrıca İhtiyaç halinde sökülebilecek bir mono kapak olmalıydı. Öncelikle yapacağımız değişiklikler için gerekli aksesuarları temin ettik. Çünkü genelde üniversal olarak satılan bu aksesuarla için motorun yapım aşamasında bir takım eklemeler, çıkartmalar, uyarlamalar yapmak gerekiyor.


Altın orana göre motosikletin olması gereken sele boyu, kapak boyu, şasinin biteceği son nokta gibi kaba hesapları yaptıktan sonra önce motosiklete uygulayacağımız parçaların basit modellerini yaptım 3 boyutlu olarak nasıl görüneceğini görmek için. Yine ufak trimlerden sonra net ölçüler ortaya çıktı ve tasarım gereği mevcut şasinin üstüne yeni bir şasi oluşturacak parçayı yapmakla başladım ve bu şasiye bağlanacak olan sele, mono kapak, yan kapaklar gibi parçaların bağlantı ayakları için önceden hesapladığım yerlerine gerekli işlemleri uyguladım.


Orijinalinde sağ arka grenajın içinde olan radyatör sıvısı haznesini yükselen şasi boşluğuna göre uygun bağlantılarla yeni yerine uyguladım. Daha sonra uygun malzemelerle sele tabanı ve bağlantı yerleri, sünger kısmı ve kapitone döşeme uygulamasını yaptım. Selenin tamamı ortaya çıktıktan sonra en başta belirlediğim ölçülerde selenin arka kısmını gerektiğinde kapatabilecek kapağı modelledim ve bu modelin üzerinden örgü elyaf ve epoksi kullanarak kapağı oluşturdum. ( Uygulamalarımda polyester kullanmıyorum, çok daha kaliteli ve çok daha iyi sonuç alınan ancak bunun yanında da daha maliyetli olan compozit malzemeler kullanıyorum)




Bu işlemlerden sonra profilden oluşan boşluğu kapatacak aynı zamanda da motosikletin mevcut şasi tasarımına uyacak, kontrast oluşturacak alüminyum yan kapakları yaptım. Ön tarafta ise mevcut ön çamurluğu yeniden şekillendirdim. Ön far bağlantı ayaklarını yeniden uyarladım. Clip on gidonlar ve daha küçük göstergeler, yeni sinyaller, yeni stop lambası gibi aksesuarlar takıldığı için tüm kablo ve elektrik tesisatı yeniden düzenledim.


Motosikletin orijinal eksozu abartısız bir soba borusu kalınlığında ve uzunluğunda olduğu için seçtiğimiz daha kısa ve tasarıma uygun gördüğümüz bir model son susturucuyu uyarlayarak eksoz işini de halletmiş olduk.




Tüm el yapımı parçalar yerine oturduğundan ve motosikletin çalışmasına her hangi bir engel teşkil etmediğinden emin olduktan sonra tüm bu parçalar sökülüp gerekli işlemler yapıldı (boya, kaplama v.s.) Renk olarak müşterimin isteği doğrultusunda siyah ana renk tercih edildi. Kontras oluşturması için vernik altı beyaz ve kırmızı daytona şerit uygulaması yaptım. bu kontrastla uyumlu olacak ve tarzın gerekliliklerinden biri olan yanlarda ve ön farın üstünde number plate uygulaması yaptım.


Son olarak Bu model motosikletten ülkemizde hatta yurtdışında bile çok fazla örneği olmayan bir tasarım ortaya çıkış oldu. Herkes gibi ben de yurtdışı çalışmalardan ilham alıyorum, fikirler ediniyorum ancak prensip olarak zaten yapılmış bir tasarımın aynısını yapmıyorum. Bu hem beni memnun ediyor hem de müşterilerimi.

Serkan ÜNVERDİ
Retro Art Custom

Benzer Yazılar

0 yorum

Haftanın Popülerleri

Subscribe